Stäng fönster Smedjebacken kn, SÖDERBÄRKE KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kyrkan är uppförd på en udde som sträcker sig ut i sundet där sjöarna norra och södra Barken förenas. Uddens spets har armar i norr och söder som bildar skyddade vikar, den södra nyttjas ännu som hamn. Kyrkplatsen var länge central och strategisk belägen i bygden på en plats där viktiga lands- och vattenvägar sammanstrålade. Kyrkudden var också lättillgänglig för kyrk-båtarna som under seklen förband kyrkan med byarna runt Barken-sjöarna.

På udden samlas den kyrkliga bebyggelsen med kyrka, kyrkoherdeboställe, två komminister-bostäder, klockargård och församlingshem. Prästgården är anlagd ovanför kyrkan i väster, på krönet av åsen. Församlingshemmet sydost om kyrkan ligger i vinkel med denna. Väster om kyrkan, i anslutning till församlingshemmet och del av kyrkogården finns en större parker-ingsplats.
Uddvägen sträcker sig förbi prästgården, längs med södra gränsen av kyrkogården, fram till församlingshemmet.

Kyrkotomtens infart, i söder, intill församlingshemmet, markeras av stenpelare med hängande kättingar. Muren sträcker sig längs med vägen och kyrkogården, mot prästgården.

Kyrkudden med tillhörande bebyggelse anses vara kulturhistoriskt värdefullt, enligt länsmuseets bedömning som utförts på kommunens uppdrag.

I anslutning till kyrkan finns byggnader tillhörande prästgården samt ett församlingshem.
Prästgården är uppförd på krönet av åsen, väster om kyrkan och kyrkogården. Anläggningen var ursprungligen en bergsmansgård som förvärvades av kyrkan 1952. Byggnaderna här-stammar från 1830-talet men har genomgått förändringar sedan förvärvet