Stäng fönster Lessebo kn, HOVMANSTORPS GAMLA KYRKOGÅRDSMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Hovmantorps ödekyrkogård är belägen i en sluttning, i socknens västligaste del, bara några hundra meter från Hovmantorps säteri. På kyrkogården, vilken mäter ca 40 gånger 50 meter, finns grunden till den gamla kyrkan bevarad. I skriftliga källor omnämns Hovmantorps socken första gången 1389 och skrivs då ”Hamundathorp”.

Den medeltida kyrkan i Hovmantorp var uppförd i trä med liggande timmer vilket utvändigt klätts med spån. Långhuset mätte 11,8 meter på längden och 7 meter på bredden och var försett med ett tvärrektangulärt kor i öster vars invändiga mått var 3,5 x 4,75 meter. Att koret inte gjordes kvadratiskt utan långsmalt tros ha berott på kyrkplatsens beskaffenhet med en kraftig sluttning i öster. I norr var kyrkan tillbyggd med en sakristia, uppförd i sten. Kyrkans båda ingångar var placerade på sydsidan och försedda med vapenhus. På 1760-talet skedde en renovering av kyrkans interiör varvid ett nytt altarfönster tillkom och under 1800-talets första hälft gjordes kyrkans övriga fönster större.

År 1848 revs den gamla kyrkan sedan en ny, mera centralt belägen sockenkyrka tagits i bruk. Kyrkan såldes på auktion den 11 december 1847 och ropades in av bergsrådet Aschan. Då Nils Månsson Mandelgren kom till Hovmantorp kunde han bara konstatera att kyrkan blivit såld och raserad innevarande sommar. Timret verkar ha använts till byggnader vid Lessebo bruk där en del målade bräder påträffats. På kyrkogården finns idag rester av kyrkans grundmurar där spåren efter såväl sakristian som koret framträder tydligt. 1938 lät man resa en minnessten på kyrkogården.

Kyrkans plan och utseende är kända genom ett flertal avbildningar. I församlingens sigill från 1833 ingår en bild av gamla kyrkan vilken legat till grund för Ihrfors teckning i Smolandia sacra. I Riksarkivet förvaras två ritningar av kyrkan utförda av J. G. Billman vilka troligtvis tillkom i samband med den tilltänkta om- och nybyggnaden då man från Överintendentsämbetet 1839 begärde in ritningar på den dåvarande kyrkans utseende. Ur de skalsatta ritningarna framgår kyrkans plan, fasad samt sektion av kortsidan.

Av medeltidskyrkans inventarier finns ett senmedeltida krucifix samt en apostlabild från samma tidsperiod bevarat. I vapenhuset på Hovmantorps nya kyrka står en modell av den medeltida kyrkan.