Stäng fönster Orsa kn, SKATTUNGE KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Skattungbyn har karaktär av dels radby och dels klungby, med utspridd och gles bebyggelse. Bybebyggelsen utsträcker sig på södra sluttningen av en dalgång, ovanför Ore älv som slingrar sig från Orsasjön. Länsvägen och järnvägen följer älven på södra sidan om dalgången. Ovanför dalgången i norr utbreder sig det mäktiga skogslandskapet som omfattar Orsa finn-mark, och gränsar till Härjedalen och Hälsingland.

Bybebyggelsen har ett högt läge på Harabackens kalkrika och bördiga sluttningar. Kyrko-byggnaden är uppförd ovanför bybebyggelsen; på västra sidan om en lokal väg som ansluter till länsvägen. Kring kyrkan finns enstaka utspridda byggnader av skilda karaktärer och funk-tioner. Ovanför kyrkogården i söder ligger prästgårdens byggnader. Mellan prästgården och kyrkan ligger parkeringsplatsen som ansluter till en bod.

Övriga byggnader
Prästgården anlades i förlängningen av gamla kyrkogården, ovanför kyrkan på sluttningen mot söder. Nuvarande manbyggnaden på prästgården är uppförd kring 1890-talet men ombyggdes 2005 till församlingshem.