Stäng fönster Uppvidinge kn, HERRÅKRA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
I skriftliga källor omnämns Herråkra socken första gången 1629 och var då nybildad genom utbrytning från Dädesjö socken. Från och med 1962 tillhör Herråkra Lenhovda pastorat.

En äldre kyrka i liggtimmer, troligen uppförd under 1600-talets första hälft, revs när den nya kyrkan uppfördes. Den nuvarande kyrkan är också byggd i liggtimmer och uppfördes 1803-04 på samma plats som den gamla kyrkan. Stilen är nyklassicistisk och kyrkan fick sin nuvarande exteriör vid 1902 års renovering.

Ursprungligen var fasaden rödfärgad men 1902 försågs den med liggande vitmålad panel efter ritningar av Ragnar Östberg. Under länsarkitekt Hans Lindéns ledning byttes de pärlspontade bräderna till locklistpanel 1958.