Stäng fönster Rättvik kn, ORE KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Ore kyrka ligger ungefär tre mil norr om Rättvik, nedanför riksvägen, i dalen som bildats kring Oresjön. Den utgör numera församlingskyrka för byarna i gamla Ore socken och tätorten Furudal.

Kyrkan är tillsammans med prästgården förlagd till en udde vid Oresjöns västra strand. Platsen valdes med hänsyn till byarnas placering runt sjön, som utgjorde kärnan i den vidsträckta och skogrika socknen vid gränsen till Hälsingland.

Församlingsborna som bodde på östra och norra sidan av Oresjön tog sig till kyrkan huvudsakligen över sjön, eller på kyrkstigarna kring denna då sjön inte var farbar. Intill prästgården står ännu kyrkbryggan som användes flitigt på kyrkbåtarnas tid.

Övriga byggnader
Prästgården och arrendatorsbostaden är uppförda strax söder om kyrkan, vid kyrkbryggan. Ett flertal ekonomibyggnader är ännu bevarade.
Manbyggnaden är troligen uppförd ungefär samtidigt som kyrkan, omkring 1890 och renoverad på 1970-talet.