Stäng fönster Säter kn, GUSTAFS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Gustafs-Enbacka utgör numera ett litet villasamhälle vid Dalälvens södra strand, strax söder om sjön Runn. Kyrkan är anlagd på ett krön mellan Dalälven i norr och en djup bäckravin, som gränsar till kyrkotomten i söder och väster. Gamla landsvägen mellan Säter och Borlänge passerar kyrkan i öster och i norr, längs med kyrkotomten.

Kyrkotomten har karaktär av luftig stadspark med alléer och gräsmattor, enstaka buskar och kransplanterade träd längs med tomtgränsen i öster och i nord. Alléernas utförande varierar mellan grus, skifferplattor och asfalt.

Infartsväg till kyrkan finns numera endast i öster. Den gamla branta vägen från bäckens dal-gång mot tornets portal övergavs i samband med att landsvägens drogs över en bro längre upp i norr, troligen på 1940-talet. Kyrkan saknar därmed numera infart och allé mot sin huvudingång i väster.
Tomten avgränsas mot norr, öster och söder av ett gjutjärnstaket, västra sidan mot ravinen saknar inhägnad. År 1787 omnämns en inhägnad bestående av en kallmurad mur med ingång-ar i söder och öster. Nuvarande gjutjärnsstaket, i sen empirestil, tillkom 1867. Den har två ingångar, en i öster mot landsvägen samt en i söder mot parkeringsplatsen. Ingångarna markeras av dekorerade järnstolpar som kröns av urnor med förgyllda lågor. Grindarna är bortagna.

Övriga byggnader
Nuvarande församlingshem, mitt emot kyrkan i öster, är uppfört 1994.

Övrigt
Fram till 1775 var Gustafs kapellag under Stora Tuna men kom därefter att bilda en egen för-samling.