Stäng fönster Vansbro kn, JÄRNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kyrkplatsen ligger strax norr om Västerdalälven, nedanför åsryggen där del av bybebyggelsen utsträcker sig, längs med den gamla landsvägen och järnvägen. Bortom kyrkan i väster finns ytterligare bebyggelse. Öster om kyrkan ligger öppna jordbruksmarker. Kyrkobyggnaden ligger fristående, öst-västligt orienterad, med större delen av kyrkogården i öster.

Prästgården ligger strax sydväst om kyrkan, intill Västerdalälvens strand. Av gården är fyra äldre byggnader bevarade, samtliga från 1800-talets mitt. En äldre mangårdsbyggnad brann 1838. Följande år uppfördes en ny byggnad som dock, 1919, drabbades av eldsvåda. Den kunde dock delvis räddas och rustades upp. Nuvarande manbyggnad, med vindsvåning, brutet tak och med frontespisutbyggnader på långsidorna är ovanligt påkostad och har herrgårdskaraktär.

I anslutning till kyrkan, strax norr om kyrkotomten, ligger församlingshemmet med pastorsexpedition. Anläggningen uppfördes på 1960-talet och är arkitektoniskt representativ för sin tid. I anslutning till byggnaden, mot öster, finns en större asfalterad parkeringsplats.