Stäng fönster Vansbro kn, VANSBRO KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kyrkobyggnaden och klockstapeln är placerade på krönet av en ås och miljön har karaktär av naturtomt med gles tallskog. Klockstapeln är uppställd på kyrktomtens södra sida. Norr om kyrkobyggnaden finns det sammanbyggda församlingshemmet. Söder om och nedanför kyrkan finns en friliggande äldre skolbyggnad.

Moravägen skiljer kyrkans tomt från kyrkogården. Norr om kyrkan leder en infartsväg till vårdcentralen och församlingshemmet. Mindre stigar och trappor leder till olika delar av församlingshemmet och kyrkan, de är anpassade till naturtomtens villkor.

I öster, längs med Moravägen, avgränsas kyrktomten av ett rödmålat spjälstaket samt av en infart som inramas av murar. Till muren hör stolpar med tälttak av kopparplåt. Infarten motsvarar till sin utformning och detaljer kyrkogårdens infart.

Kyrkotomten utgör en homogen, harmonisk och genomtänk miljö till större del bestående av naturtomt men med park i norr. I samband med tillkomsten av församlingshemmet justerades detaljer i miljön.