Stäng fönster Heby kn, HARBO KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
Harbo kyrka ligger i södra utkanten av Harbo samhälle, en liten industriort framvuxen på 1900-talet. Nutida bebyggelse och vägnät dominerar. Dock är en äldre tid avläsbar i odlingslandskapet utmed Harboån, från Harbo prästgård i norr via sockenkyrkan till Viby säteri i sydväst. Längs denna sträcka går en gammal allékantad väg. Höjdpartierna i området är rika på järnålderslämningar.

Invid prästgårdsallén i nordost står kyrkans resliga, spånklädda klockstapel från 1763. Vid uppställningsplatsen närmast öster om kyrkogården finns en låg faluröd garagelänga och församlingshem uppfört på 1990-talet. Det senare avspeglar mest sin tids byggande, men färgsättningen -ljusgula panelfasader och vita knutar- kan ses som försök att anknyta till kyrkobyggnaden.