Stäng fönster Leksand kn, DJURA KYRKA KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Djura ligger i Österdalälvens dal, några kilometer nordväst om Gagnef men ett par mil nedströms den forna moderkyrkan i Leksand. Kyrkobyggnaden är belägen i kärnan av en stor klungby som utgör del av Djura kyrkbyn. Bybebyggelsens andra del består av en långsträckt radby som utvidgar sig mot norr. Bydelarna som har ett stort antal bevarade äldre byggnader har växt samman och omges av ett öppet odlingslandskap som följer älvens dal. Vid kyrkan, mitt i klungbyn, sammanstrålar vägar från alla väderstreck.

Övriga byggnader
Komministerbostället är beläget i det öppna odlingslandskapet, ca 300 meter öster om kyrk-byns kärna. Manbyggnaden och flygelbyggnaderna är uppförda 1872 då Djura fick egen präst, deras ursprungliga karaktär är väl bevarade.
(Se ”Prästgårdsinventering”, 1976; 1993)