Stäng fönster Leksand kn, ÅHLS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kyrkan ligger vid en gammal landsväg, i anslutning till den uråldriga jordbruksbygden som utsträcker sig kring Insjön. Numera har de sju byarna växt samman och bildar samhället Insjö. Samhället domineras av villabebyggelse som grupperar sig längs med järnvägen samt söder om sjön och sågverket. Kyrkan är anlagd på en svag höjd i utkanten av samhället i nordost.

Kyrkotomten avgränsas mot Kyrkvägen, i söder, av en lång kallmurad gråstensmur. Den genombryts av tre portar med kraftiga murade och vitputsade grindstolpar som bär smidda pargrindar. I öster finns en infart som leder till kyrkogårdens ekonomibyggnader. På andra sidan vägen, i söder, finns en asfalterad parkeringsplats.

Övriga byggnader
Prästgården ligger på en höjd sydväst om kyrkan. Nuvarande manbyggnad uppfördes under slutet av 1800-talet, den ersatte ett äldre boningshus som flyttades till Nedre Heden. Den stora manbyggnaden är tidstypisk, i en och en halv våning och med rappade väggar. Ett nytt församlingshem uppfördes 1941 i anslutning till Insjöns skola.