Stäng fönster Växjö kn, BERGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Bergs nya kyrka är uppförd av sten år 1831 och invigdes 1835. När den nya kyrkan uppfördes återanvändes en stor del av den gamla kyrkans stenmaterial. Den gamla kyrkans järnbeslagna dörr tjänstgör numera som sakristidörr i Bergs nya kyrka. Beslutet att låta uppföra en ny kyrka i Berg fattades redan år 1788 och godkända ritningar, vilka uppgjorts i Stockholm, förelåg redan 1804.

Bergs gamla kyrka, som låg alldeles invid prästgården, var byggd av sten och uppfördes troligen före reformationen. I ett protokoll från 1755 uppges att kyrkan var så förfallen att den inte längre dög till att fira gudstjänst i. Äldsta belägget för Bergs socken härstammar från 1273 som då skrevs ”Byaergh”. Enligt äldre uppgifter hade kyrkan ett torn i väster, lika brett som kyrkan. Förekomsten av torn var ovanligt vid den här tiden i Värend, vilket möjligen kan indikera att kyrkan tillkommit på initiativ av en lokal magnat och ursprungligen fungerade som en gårdskyrka.