Stäng fönster Växjö kn, BERGS GAMLA KYRKOGÅRDSMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Bergs medeltida kyrka uppfördes troligen under 1100-talet. Äldsta belägget för Bergs socken härstammar från 1273 och namnet skrevs då ”Byaergh”.

Bergs gamla kyrka var uppförd i sten med rektangulärt långhus och rakslutet kor. Tjockleken på murarna uppgick till drygt en meter. I anslutning till kyrkans södra långsida låg ett sekundärt vapenhus i sten. Långhuset mätte 21,7 x 9 meter och koret 6,3 x 7,5 meter. På korets norra sida låg en kvadratisk sakristia med sidolängd på 5,5 meter. I väster har det enligt uppgift stått ett torn lika brett som kyrkan. Förekomsten av torn var ovanligt vid den här tiden i Värend, vilket möjligen kan indikera att kyrkan tillkommit på initiativ av en lokal magnat och ursprungligen fungerade som en gårdskyrka. I en byggnadsinventering från 1829 omtalas ett litet fönster på den södra väggen med smårutor i vilka man bränt in gula, röda, blå och gröna färger. Sakristians väggar liksom triumfbågepartiet såväl som långhusets väggar finns bevarade till ca en meters höjd.

När den nya kyrkan uppfördes i början av 1800-talet återanvändes en stor del av den gamla kyrkans stenmaterial. Den gamla kyrkans järnbeslagna dörr tjänstgör numera som sakristidörr i Bergs nya kyrka. Här återfinns även medeltidskyrkans triumfkrucifix.