Stäng fönster Lund kn, GÖDELÖVS KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Gödelöv kyrkby är belägen tre mil öster om Malmö, mellan orterna Genarp och Dalby. I söder finns Romeleåsens rika naturlandskap med sina sluttningar samt skog- och betesmark. Området har i århundraden präglats av den storgodsdrift som bedrivits av Häckeberga och Björnstorps slott, tillkomna på 1300- respektive 1500-talet. Gödelövs kyrka är placerad utmed den gamla vägen mellan Genarp och Björnstorp, strax norr om Höje å som varit en viktig tillgång för fiske och transporter. I direkt anslutning väster om kyrkan finns ännu ett antal av de gatehus som sedan äldre tider omgivit kyrkan. Bebyggelsen har bevarat sin äldre placering söder om kyrkan, men antalet gårdar har blivit betydligt mindre under de senaste två århundradena och idag återstår endast en gård och omkring fem gatehus. Vid arkeologiska utgrävningar av bytomten har en stor mängd stolphål, fyra grophus och en stor mängd svartgodskeramik från vendel–vikingatid framkommit. Det äldsta skriftliga belägget för Gödelöv är från 1145. Församlingen uppgick 1995 i Genarps församling.