Stäng fönster Växjö kn, ÖRS KYRKA OCH KYRKOGÅRD, Kronoberg

Beskrivning
I ny smålands beskrifning utgiven av J Rosengren m.fl. år 1914 beskrivs Ör som en av landets bördigaste socknar. Den bästa åkerjorden är i själva kyrkobyn. Bevarade fornlämningar visar att trakten varit befolkad före kristen tid. Vid medeltidens slut, omkring 1500, var bebyggelsen i Örs socken förhållandevis tät. Kyrkbyn, belägen relativt centralt i socknen, kunde vid denna tid räknas som storby. Den hade existerat som bebyggelseenhet redan omkring år 1000.

Mycket tyder på att Ör fick sin första kyrka under tidig medeltid. En i bruk varande kyrkbod på kyrkogården anses vara byggd av virke från en tidigare stavkyrka på platsen, en byggnadstyp vilken normalt kan hänföras till äldre medeltid d.v.s. 1100-talet eller i sällsynta fall t.o.m. 1000-talet. En dendrokronologisk undersökning av timret visade att detta avverkats under 1220-talet.

Örs nuvarande kyrka, uppförd i natursten samt in och utvändigt putsad, tillkom sannolikt under medeltidens slutskede kring 1400-talets slut eller 1500-talets början. Ursprungligen uppfördes den sannolikt som en salkyrka med rektangulärt kyrkorum utan yttre kormarkering. När det nuvarande koret tillkom är inte känt men kan möjligen ha skett under 1600-talet. Sakristian uppfördes 1791 och tornet 1805-1807 varvid kyrkorummet fick en ingång i väster. Tornet ersatte en tidigare klockstapel belägen norr om kyrkan utanför kyrkogårdsmuren. Kyrkans yttertak har tidigare varit täckt med spån.