Stäng fönster Gagnef kn, FLODA KYRKA KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kyrkan är uppförd intill Västerdalälvens norra strand och öster om ån Noret som förbinder Västerdalälven med Flosjön. Platsen var tidigt en viktig vägknut med förbindelser över vattenlederna och dessa förhållanden främjade tidigt utvecklingen av byar och bebyggelse.

Floda kyrka omges av öppna odlingsmarker mot älven, i östra änden av kyrkbyn Holsåker.
Bebyggelsen grupperar sig i skogskanten, parallellt med älven och längs en slingrande gammal väg.
Ett annat karakteristiskt inslag är hängbron i trä, byggd 1922 för att ersätta en sex år tidigare bortspolad flottbro.
Kyrkobyggnaden är anlagd i en diagonalt nord-sydlig riktning. Kyrkotomten avgränsas mot förbipasserande landsväg av en äldre stenmur. Framför tornet i söder finns en mindre grusplan som avgränsas av stenpelare. Framför södra ingången till kyrkotomten, intill östra pelaren, står en gammal offerstock. På andra sidan vägen, i öster nedanför kyrkan och längs med älven, finns en större asfalterad parkeringsplats.

Övriga byggnader
Intill kyrkan, mitt emot tornet ligger en tidigare skola från 1858, numera pastorsexpedition. En yngre ekonomibyggnad ligger i vinkel med denna, längs med kyrkplanens västra sida.
Den numera frånsålda prästgården, med byggnader uppförda 1918, ligger cirka 500 meter söder om kyrkan, på andra sidan älven.