Stäng fönster Gagnef kn, GAGNEFS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Gagnefs kyrkby utgör huvudsamhället i en bygd med många tätt sammanhållna små bybildningar. Omgivningarna utgörs av ett öppet odlingslandskap. Kyrkan är anlagd väster om kyrkbyns bebyggelse. Den är uppförd på sluttande mark, strax ovanför älvens östra strand. Väster om kyrkan förbinder en flottbro över älven byarna i dalen med varandra. Mellan kyrkan och bron, intill stranden, ligger tre generationer av prästbostäder med tillhörande byggnader. Kring kyrkan och öster om denna sträcker sig den omfattande kyrkogården. Strax ovanför i norr ligger Kyrkskolan.

Övriga byggnader
Prästgårdsbebyggelsen, strax öster om kyrkan är fördelad norr och söder om byvägen. Norr om vägen ligger ”Gamla prostgården” med anor från 1600-talet. Den omfattar i sin södra del bl.a. gamla manbyggnaden från troligen mitten av 1700-talet, en tiondebod troligen från 1700-talet, en f.d. arrendatorsbostad från 1920-talet samt norr om dessa en fägård med ett stort antal ekonomibyggnader. Söder om vägen ligger nya prästgården som uppfördes 1899, då gamla prästbostaden ansågs ha tjänat ut. Den brukas numera som församlingshem och pastorsexpedition. På 1980-talet omvandlades arrendatorsbyggnaden till kyrkoherdebostad, vilken dock sedan 2000 är förlagd till f.d. komministerbostaden på Tallbacken.
(Se ”Prästgårdsinventering”, 1976; 1993)