Stäng fönster Gagnef kn, MOCKFJÄRDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Mockfjärd samhälle består av flera byar som växt samman. Förr skilde man på södra och norra Mockfjärd, vilka motsvarade bybebyggelsen på motsvarande sidor om Västerdalälven. Samhällsbildningarna i söder och norr förenas genom en bro anlagd över ett av älvens smala sund.
Kyrkan är uppförd på en höjd söder om älven, i anslutning till den s.k. Storfjärden, som utgör en utvidgning av Västerdalälven, nedströms Oxelforsen.

Kyrkan ligger i sydvästra delen av Hedens bykärna; där numera samhällsfunktioner trängs samman med gammal gårdsbebyggelse, moderna infrastrukturer och industrier. Förbi kyrkan i norr löper byvägen som följer älvens strand. Järnväg med station och bangård avgränsar kyrkotomten mot söder, järnvägen förbi Mockfjärd invigdes 1905. Söder om bangården ligger en större sågverksanläggning.

Strax norr om kyrkobyggnaden ligger en större asfalterad parkeringsplats tillhörande kyrkofastigheten. Flera ekonomibyggnader ansluter till denna. Även väster om kyrkotomten ligger en större parkeringsplats ansluten till en större livsmedelsaffär.

Övriga byggnader
Inom kyrkogårdsområdet, mot järnvägsspåret i söder, står en mindre transformatorbyggnad.