Stäng fönster Växjö kn, ÖJABYS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Öjaby kyrka med tillhörande kyrkogård ligger inom stadsdelen Öjaby, som tidigare varit en by utanför Växjö. Kyrkogården och kyrkan ligger vackert i en sluttning mot Helgasjön i anslutning till ett vikingatida gravfält. Det äldsta bevarade belägget för sockennamnet är i ett testamente från 1273 då en präst i Berg testamenterar 1 mark penningar till ”ecclesie de Øaby”. Det har alltså funnits en Öjaby kyrka sedan 1200-talet; av allt att döma sedan sent 1100-tal/tidigt 1200-tal.

Den nuvarande kyrkan är en gotisk salkyrka som har placerats i senmedeltid, omkring 1400. 1896 drabbades kyrkan av ett blixtnedslag och brann. Kyrkan totalförstördes i en brand 1906, då endast murarna stod kvar. Kyrkan återinvigdes i december 1908. Sockenstugan, nuvarande prästbostaden är fastigheten bredvid kyrkan. Den uppfördes 1865.