Stäng fönster Växjö kn, BERGUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Bergunda socken i Kinnevalds härad är belägen cirka 5 km sydväst om Växjö. Bergunda nämns första gången i de bevarande skriftliga källorna år 1401 och skrivs då ”Baergundom” vilket torde vara en sammansättning av berg och unden, d.v.s. vattnet eller sjön.

Bergunda församling och dess tidigare annex Öja har sannolikt sedan senmedeltiden varit patronat till sätesgården Bergkvara ett par kilometer nordväst om kyrkan. Detta innebar att det var godsherren som valde församlingens präst. I början av 1300-talet innehades Bergkvara av Håkan Karlsson, medlem av den s.k. Bergkvaraätten. Denne är den tidigast dokumenterade ägaren. På 1420-talet övergick gården genom arv och ingifte till Birger Trolle d y (omkring 1401-1471). Bergkvara kom under en period att framstå som centrum i det ytterst omfattande och politiskt betydelsefulla Trollegodset.

Gården kom senare genom arv och giften att ägas av släkterna Sparre, von Otter och senast Posse. Patronatsrättsinnehavet har under några perioder fråntagits Bergkvaras ägare och var bland annat kungligt från 1693 till 1750 när rätten återvanns av överste Carl von Otter. Sedan förblev den Bergkvaras tillhörighet till dess att patronatsrättsinstitutet upphörde år 1921. Det världsliga frälsets inflytande på kyrkans historia har genom åren varit påtagligt.

Bergunda kyrka byggdes förmodligen under slutet av 1100-talet som en romansk kyrka med lägre och smalare absidförsett kor i öster. Det breda västtornet är sekundärt och uppfört senare under medeltiden. Under 1600-talets första decennier närmare bestämt 1611 under Kalmarkriget härjade danskarna i trakten och berövade kyrkan dess blytak vilket då kom att ersättas med spån. Under 1600-talet togs västportalen upp, nordportalen igenmurades och kyrkan fick utvändiga dekorationsmålningar som delvis finns bevarade t.ex. som en bård vid tornets takfot.

I anslutning till kyrkan ligger församlingshem och prästgård. Omgiven av odlad mark står kyrkan i kulturlandskapet. Innan tornet uppfördes fanns en friliggande klockstapel på kyrkogården vilken nedtogs i samband med att klockorna flyttades till kyrktornet 1750-1753.