Stäng fönster Avesta kn, GRYTNÄS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kyrkan är anlagd vid den lilla Grytnäsån som slingrar sig förbi kyrkplatsen och kyrkogården, från öster till väster. Den gamla bevarade stenbron i väster påminner om det strategiska läget, intill två vägkorsningar. Kring kyrkan utsträcker sig slättlandskapet som följer sjösystemet längs Dalälven. Väster om kyrkan ligger en omfattande och relativt välbevarad bymiljö som är av riksintresse.

Övrigt
Riksintresse: Grytnäs kyrkby och Östansbyn [W 5] (Grytnäs och Folkärna sn)
Motivering:Bymiljö med storbondegårdar och bebyggelse från 1700- och 1800-talet, samt väl sammanhållen kyrkby.
Uttryck för riksintresset: På 1700-talet tillbyggd kyrka med anor från 1300-talet. Tätbyggd kyrkby med välbevarade gårdar, klart skild från omgivande bebyggelse.

Övriga byggnader
Prästgården med kyrkoherdebostad, arrendatorsboställe och tillhörande ekonomibyggnader ligger i nordvästra delen av Grytnäs kyrkby. Kyrkoherdebostaden är uppförd på 1880-talet. (Se ”Prästgårdsinventering”, 1976)
Strax sydväst om kyrkan, intill ån, står en äldre knuttimrad och rödmålad likbod, troligen från 1800-talet.