Stäng fönster Växjö kn, SJÖSÅS NYA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Sjösås nya kyrka är belägen i Viås på en höjd ca fyra kilometer norr om den gamla kyrkan vid landsvägen mellan Braås och Nottebäck. Kyrkobyggnaden som uppfördes 1861-65 är orienterad i väster-öster och består av ett rektangulärt långhus med utbyggd lägre, halvrund sakristia i väster och torn i öster. Byggnaden är uppförd av gråsten samt utvändigt rappad och vitkalkad med slätputsade hörnband, fönster- och portalomfattningar. Taket är täckt med skiffer.

Kyrkobyggnaden tillkom under 1800-talet då den gamla kyrkan inte räckte till och församlingen beslutat att uppföra en ny större kyrkobyggnad. Då Viås ligger centralt placerat i socknen uppfördes kyrkan på denna plats och invigdes 1865. Den gamla kyrkan övergavs men revs inte och på 1940-talet togs den åter i bruk.

På andra sidan vägen ligger församlingshemmet som fram till 1960-talet var skola. På samma tomt ligger f d kyrkstallet som idag används som redskapsbod för skötseln av kyrkogården. Bostadshuset som ligger mitt emot kyrkan byggdes samtidigt som kyrkan som sockenstuga och övergick med tiden att användas som skola. När den nya skolan byggdes på 1920-talet användes byggnaden som kommunalhus. Samtidigt som sockenstugan uppfördes byggdes även magasin och stallar.