Stäng fönster Avesta kn, FOLKÄRNA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Folkärna kyrka är belägen vid ett sjösystem som genomflödas av Dalälven. Platsen omges, i norr och söder, av ett öppet jordbrukslandskap som genomkorsas av uråldriga vägar. I närbygden ingår tre gamla byar; Gammelgården, Jäder och Lund där kyrkan är belägen, intill landsvägen mellan Fors och Utsund. Lunds by utvecklades under början av 1900-talet till ett mindre samhällscentrum för bygden, dit lokaliserades bl.a. kommunalhus och skola. Där fanns även i anslutning till kyrkan bl.a. sockenstuga, kantorsbostad, prästgård och komministerbostad. Prästgården ligger omkring 200 meter söder om kyrkan.

Kyrkan med sitt höga torn ligger vida synlig i landskapet. Öster om kyrkan har kyrkogården utvidgats fram till sjöstranden. Mitt emot kyrkan i väster, i tornets axel, står ett större representativt hus från sekelskiftet som uppfördes som kommunalbyggnad men omvandlades senare till församlingshem. Bybebyggelsen är koncentrerad främst norr och nordväst om kyrkan.

Parkeringsplatser är anlagda framför kyrkan, längs med västra kyrkogårdsmuren samt mitt emot framför församlingshemmet (f.d. kommunalhuset).

Övrigt
Områdets kulturhistoriska värde betonas i kommunens översiktsplan.

Övriga byggnader
Från den forna kyrkomiljön består ovanligt många representativa byggnader med starka band till kyrkan. Bland dessa kan nämnas församlingshemmet som är inrymt i det f.d. kommunal-huset uppfört kring sekelskiftet, klockarbostaden, komministerboställe från 1700-talets slut, två arrendatorboställen, kyrkoherdeboställe från 1700-talets slut samt en mängd tillhörande ekonomibyggnader. Byggnaderna är belägna i närheten av kyrkan, strax väster och söder om denna.Se prästgårdsinventeringarna (1976, 1993)