Stäng fönster Växjö kn, HORNARYDS KYRKOGÅRDSMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Hornaryd omnämns i skriftliga källor första gången år 1329. Här låg Hornaryds medeltida träkyrka fram till 1870 då den revs och ersattes av en ny gemensam kyrka för Hornaryds och Drevs församlingar, placerad i Drev.

Den medeltida kyrkan i Hornaryd var uppförd i timmer, utvändigt rödfärgad, med ett högrest spåntäckt sadeltak. Det rektangulära långhuset, vilket saknade yttre kormarkering, hade en utbyggd sakristia i norr och vapenhus i nslutning till sydingången. Invändigt mätte långhuset 13,3 x 8,5 meter. Utformningen som en salkyrka utan separat kor talar för att kyrkan uppförts under medeltidens senare del. Hornaryds gamla kyrka omtalas som offerkyrka dit man från olika håll sände gåvor för att söka bot mot sjukdom och nöd. Detta speciella anseende tycks ha uppstått under senare delen av 1600-talet. Även under 1700-talet verkar kyrkans inkomster av gåvomedel från utomsocknes givare ha varit större än grannkyrkornas.

Efter det att den nya kyrkan för Drev och Hornaryd uppförts och invigts 1868 stod Hornaryds gamla kyrka kvar som ödekyrka i två år.1869 beslöt man att sälja klockstapeln på auktion och de båda klockor som hängde i Hornaryds klockstapel smältes ned och användes vid gjutningen av nya kyrkans storklocka. Hornaryds kyrka revs 1870. Timret från den rivna kyrkan skall ha återanvänts vid uppförandet av byns skolhus i vilket man senare påträffat målade innertaksbrädor. Skolhuset uppfördes strax väster om kyrkogården och blev sedemera fattighus och idag i privat ägo