Stäng fönster Växjö kn, GÅRDSBY KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Gårdsby kyrka och kyrkogård ligger på toppen av en kulle i utkanten av byn och omges av ett böljande odlingslandskap. Gårdsby socken omnämns första gången i skriftliga källor 1281 och skrivs då ”Garzby”. År 1828 fattades beslut om att uppföra en ny kyrka i Gårdsby. Kyrkan uppfördes mellan åren 1833-35 av byggmästaren S Sjöholm utifrån ritningar upprättade 1829 av Jakob Wilhelm Gerss. Den medeltida kyrkan, vilken var belägen strax nordväst om den nuvarande, revs i samband med nya kyrkans uppförande. Enligt ett inventeringsprotokoll från 1829 skall den ha varit uppförd i sten och av romansk typ d.v.s. med långhus och kor samt en sakristia på korets norra sida. Denna utformning ger vid handen att kyrkan bör ha uppförts under medeltidens tidigare hälft, sannolikt på 1200-talet. Vid uppförandet av den nya kyrkan frångick man i viss mån de upprättade ritningarna. Bland annat kortades kyrkan av, sakristian placerades i öster och utformningen av tornlanterninen förenklades. Invigningen ägde rum 1837 och förrättades av biskop Esaias Tegnér som vid tidpunkten tjänstgjorde som kyrkoherde i församlingen.

I rapporten diskuteras inledningsvis den nya kyrkogården, därefter redogörs för den gamla kyrkogården.