Stäng fönster Växjö kn, VEDERSLÖVS GAMLA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Vederslövs medeltida kyrka med kyrkogård ligger i Vederslövs by vid Vederslövssjön, 1,5 mil söder om Växjö, Omgiven av ett odlingslandskap med öppen mark, lövträd, åkrar och ängar. Vederslövs socken omtalas för första gången i de skriftliga källorna på 1330-talet då det skrivs Widarsleff. 1402 omtalas det som Wethesløfs socken. Socknens centrala läge innebar att området tidigt fick en fast bosättning och förhistoriska gravfält finns i Vederslöv.

Kyrkan som troligen byggdes i början av 1200-talet är byggd i kluven och tuktad natursten och in och utvändigt putsad och vitkalkad. Redan under medeltiden uppfördes en sakristia på norra sidan och troligen under 1600-talet ett timrat vapenhus i söder. Under 1600- och 1700-talen tillkom inredningen. 1758 rasade västväggen varpå kyrkan förlängdes på detta håll med ca två meter.