Stäng fönster Ljusdal kn, KÅRBÖLE KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
I ärkestiftets nordvästra hörn ligger byn Kårböle, vackert belägen intill Ljusnans dalgång. Under medeltiden gick två av de viktigaste pilgrimslederna till Nidaros i Norge längs Ljusnan och Kårböle blev tidigt en viktig rastplats för de resande. Enligt traditionen ska det ha uppförts ett litet träkapell på rastplatsen där pilgrimerna offrade till S:t Olof. Under slutet av 1800-talet växte befolkningen i Kårböle i takt med skogsbrukets ökande betydelse och byn fortsatte att vara en viktig knutpunkt med som mest över 400 innevånare. I likhet med de flesta skogsbyar i Norrlands inland har befolkningen minskat under 1900-talets senare hälft i takt med skogsbrukets rationalisering och idag bor cirka 150 personer i församlingen. Den nuvarande kyrkoanläggningen i Kårböle är belägen på södra sidan av riksväg 84 på sträckan mellan Ljusnan och Sveg. Nordost om kyrkan ligger den tidigare skolan, församlingshemmet och brandstationen. Mot öster gränsar kyrkogården mot villabebyggelse och mot söder och väster mot öppen jordbruksmark. Förutom Kårböle kyrka finns i byn även en rekonstruerad stavkyrka som uppfördes genom insamlade medel och invigdes 1989.