Stäng fönster Växjö kn, DÄNNINGELANDA KYRKOGÅRDSMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
På kyrkogården låg tidigare Dänningelanda gamla kyrka Kyrkan omnämns i skriftliga källor redan 1336. Den medeltida kyrkan stod kvar tills den förstördes i en brand den 24 februari 1750. Den var 23 alnar lång och 11,5 alnar bred, byggd i ektimmer och med spåntak.

En ny kyrka byggdes och invigdes den 11 augusti 1751. Trots hårt motstånd från Dänningelanda församling beslöts att bygga en ny gemensam kyrka för Vederslöv och Dänningelanda i Vederslöv. Den kyrkan invigdes Tacksägelsedagen 1880 och Dänningelanda kyrka auktionerades bort för 680 kr till Väckelsång där den användes som spannmålsmagasin.

Dänningelanda kyrkogård är ca 40 x 50 meter stor. Kyrkogården används fortfarande som begravningsplats och på sommaren hålls friluftsgudstjänster. En klockstapel uppfördes 1952 och klockan är hämtad från Vederslövs gamla kyrka.

Kyrka och kyrkogård finns på Kilian Zolls teckning från 1850.