Stäng fönster Lund kn, IGELÖSA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Igelösa ligger omkring 10 kilometer nordöst om staden Lund, mitt i slättlandskapet mellan Lund och Eslöv. Byns gårdar och gatehus är samlade kring vägen som leder från Gårdstånga i öster och godset Svenstorp i väster. Kyrkan är placerad i byns östra del, någon meter över landsvägen som avgränsar kyrkogården åt söder. Kyrkogården breder ut sig norr om kyrkan och i norr ligger de vidsträckta åkermarkerna mot Kävlingeån. Under vikingatiden utgjorde Kävlingeån en av de viktigaste farlederna från havet in i landet. Närheten till vatten spelade avgörande roll för utvecklingen av samhällena i äldre tider. Fornlämningsbeståndet och det rika utgrävningsmaterialet visar på Kävlingeåns centrala roll i landskapet allt sedan stenåldern. Vägen från Igelösa kyrka till Svenstorps gods kantas av en askallé, vilken delvis föryngrades 1997.

Under tidig medeltid låg det förmodligen en storgård intill kyrkan. Denna gård flyttades senare och låg till grund för Svenstorps gods, vilket haft en stark prägel på Igelösa by, dels genom att byns invånare försåg godset med arbetskraft, dels då godset ägt merparten av fastigheterna och markerna i och omkring byn. Några av husen i byn ägs idag av Svenstorps och Björnstorps fideikommiss.

Nordöst om kyrkogården ligger prästgården, en stor byggnadslänga vänd åt söder. Genom att studera kartan för enskiftet 1825 kan man bland annat utläsa att dagens prästgård enbart är en del av en ursprungligen fyrlängad gård. Vid tidpunkten fanns även 13 andra fyrlängade gårdar i Igelösa samt ett antal gatehus. Samtliga gårdar utom två placerade norr om den gamla genomfartsvägen som går parallellt med den nya bygatan, vilken anlades i mitten av 1800-talet och är en förlängning av vägen från Svenstorp fram till Igelösa kyrka. Igelösa gamla skola har en traditionell placering invid kyrkan och består av två byggnader från 1800-talet och en gymnastiksal från 1930-talet.

Igelösa omnämns första gången 1333 och skrevs då ligheløsæm. Förledets betydelse har tolkats antingen som trädet ek eller som igel efter det vattenlevande djuret. Efterledet lösa anspelar på äng eller glänta.