Stäng fönster Upplands-Bro kn, HÅBO-TIBBLE KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Håbo-Tibble medeltida kyrka ligger i ett stort odlat slättlandskap uppbrutet av moränbackar där bebyggelsen är placerad. Bebyggelsen har till stora delar äldre karaktär och utgörs förutom ett antal herrgårdar av ett flertal välbevarade gårdar och torp. Området utgörs av riksintresse för kulturmiljövården enligt Miljöbalken.

Intill Håbo-Tibble kyrka har en modern kyrkby växt fram. Håbo-Tibble kyrkby påbörjades år 1977 och ritades av landskapsarkitekten Sven-Olof Nyberg. Byn är uppförd som en genomtänkt helhet där utgångspunkten varit naturens kretslopp, ekologi och etik. Husen är byggda med anpassning till naturen och för människors olika behov men ändå har sin egen karaktär.

I den moderna byns utkant ligger det gamla sockencentret med medeltidskyrka, klockstapel, ett gammalt fattighus, f d klockarbostad och ett f d sockenmagasin. Fattighuset och f d klockarbostaden är numera privatbostäder och sockenmagasinet är uthyrt som förråd. Det senaste tillskottet till miljön utgörs av två kyrkstugor uppförda intill den södra bogårdsmuren och används i den kyrkliga verksamheten, som personalutrymmen samt i kyrkogårdsförvaltningen.