Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Växjö kn, TEGNABY KYRKOGÅRDS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

 Miljö - Beskrivning

Beskrivning
Kyrkogårdens historik och miljö
På kyrkogården låg tidigare Tegnaby medeltida kyrka. Tegnaby socken omtalas första gången i skriftliga källor år 1314.

Tegnaby kyrka var byggd av trä, med rektangulärt långhus, kvadratiskt kor och kvadratisk sakristia i norr. Dessutom fanns två vapenhus. Kyrkans storlek var 13 x 6 meter och höjden 4,5 meter. Kyrkans planform tyder på att den uppförts någon gång under medeltiden. Kyrkans läge på en gårdstomt antyder att den ursprungligen kan ha uppförts som gårdskyrka.

På kyrkogården fanns även en klockstapel med fyrsidig huv. I kyrkogårdsmuren fanns två stigluckor, en vid vardera ingången. 1839 ledde biskop Esaias Tegner en överläggning om ”den länge påtänkta sammanbyggningen av Hemmesjö och Tegnaby kyrkor”. Biskopen ansåg att ”Tegnaby kyrka, av trä uppförd, befanns för trång och mycket förfallen”. 1854 stod den nya kyrkan i Hemesjö färdig och samma år såldes Tegnaby kyrka och klockstapel på auktion. Inredning och byggnadsmaterial skingrades. En bråkdel av föremålen, t ex predikstolen, finns förvarade på Smålands museum. Övriga objekt fick nya användningsområden. Bland annat blev den större stigluckan kyrkstall vid Hemmesjö nya kyrka och klockstapeln användes vid ombyggnad av Norrekvarn. Efter det att nya kyrkan i Hemmesjö var färdig skedde huvudsakligen begravningarna på den nya kyrkogården.

En under år 1952 bildad kapellbyggnadsförening verkade under flera år för uppförandet av ett kapell på den gamla kyrkans plats. I samband med en arkeologisk undersökning 1953 frilades kyrkans grund. Den gamla kyrkans plats är utmärkt med flata stenar och platsen för det tidigare altaret är markerat med ett stort träkors. Idag är grundstenarna övervuxna och kan endast anas som en svag upphöjning i grässvålen. Efter övervägande frångick man planerna för ett kapellbygge och beslutade istället att uppföra en klockstapel, vilken invigdes 1959. Ritningarna utfördes av dåvarande länsarkitekt Hans Lindén, Växjö.

Den nya klockstapeln står på samma plats som den gamla som revs 1854