Stäng fönster Upplands-Bro kn, HÅTUNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Håtuna medeltida kyrka ligger i en vidsträckt odlingsbygd med ett ålderdomligt och välbevarat vägnät. Bygden domineras av herrgårdar med lång historisk tradition. Övrig bebyggelse i trakten utgörs av fler välbevarade gårdar och torp med till stor del äldre karaktär.
Området utgörs av riksintresse för kulturmiljövården enligt Miljöbalken.

Kyrkan ligger väl synlig i landskapet och omges av en öppen jordbruksbygd. Intill kyrkan har ett mindre sockencentrum vuxit upp av vilket bl a den gamla prästgården, kyrkskolan och brandstationen finns kvar. Prästgården, numera privatbostad, ligger strax norr om kyrkan och omges av en gammal trädgård med höga lövträd. Prästgården omfattas av en äldre prästgård från 1700-talet, en senare mangårdsbyggnad uppförd år 1804 samt kommunens enda bevarade tiondelada. Väster om kyrkan ligger prästgårdens f d ekonomibyggnader, en arbetarbostad från 1930-talet samt en liten brandstation från år 1934. Öster om kyrkan ligger den gamla kyrkskolan från år 1858, tillbyggd under 1900-talet. Kyrkskolan används idag som församlingshem och kyrkvaktmästarbostad och kallas Håtunagården.

Den medeltida gråstenskyrkans kyrkogård omgärdas av en ålderdomlig bogårdsmur och en praktfull trädkrans. Klockstapeln står sedan år 1735 på en höjd sydost om kyrkan, som i äldre tid möjligen varit en tingsplats.

Under medeltiden hade kyrkan ännu vattenkontakt med Mälaren genom Håtunaviken som sträckte sig längre in i landet än nu. Vid viken, nordost om kyrkan, låg vid tiden den betydelsefulla kungsgården Håtuna.