Stäng fönster Växjö kn, FURUBY KYRKAS KYRKOMILJÖ , Kronoberg

Beskrivning
Furuby socken har gamla anor och nämns första gången år 1322 som ”Furiby”. Föregångaren till dagens kyrka var en medeltida träkyrka med sakristia i sten. Träkyrkan lär ha varit klädd med rödfärgat ekspån.

På kyrkogårdens sydöstra del fanns en separat klockstapel. Den gamla kyrkan var belägen på den befintliga kyrkogården ett par hundra meter åt nordväst från den punkt där den nuvarande kyrkan uppfördes 1887 efter ritningar av arkitekten E.V Langlet. Vid 1800-talets slut bedömdes den vara för trång för församlingen och i för dåligt skick för att byggas till. Tanken på en ny kyrka väcktes 1860 då en tomt skänktes till kyrkan. 1876 erhölls kungligt brev om byggandet. Kyrkan byggdes av gråsten, med koret i söder och tornet i norr. Den nya kyrkan uppfördes alldeles intill den gamla kyrkan, men på andra sidan landsvägen. Den 22 juli 1888 invigdes kyrkan.