Stäng fönster Växjö kn, HEMMESJÖ NYA KYRKAS KYRKOMULJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Hemmesjö nya kyrka ligger i en bymiljö med ganska glest liggande hus. Omnejden präglas av ett öppet landskap med åkrar, ängar och skogsdungar.

Redan år 1839 bestämdes på en sockenstämma att en gemensam kyrka för Hemmesjö och Tegnaby socknar skulle byggas och att den skulle vara färdig tio år senare. Det blev emellertid långvariga stridigheter beträffande platsen för kyrkbygget. Tegners förslag att kyrkan skulle byggas på en åker ovan Norrgårdsbacken ”helst stället som är både beläget mitt i pastoratet och på den högsta punkten i trakten med en stor och fri utsikt” rönte livligt motstånd. Det dröjde ända till 1845 innan frågan blev slutgiltigt avgjord och den plats bestämd där kyrkan nu är belägen.

Kyrkan uppfördes 1849-54 på Billas mark, som en nyklassisistisk korskyrka med kor och bakomliggande sakristia i norr. Tornet ligger i söder. Kyrkan är byggd i gråsten med vitputsade väggar. Taket är täckt av skiffer. Exteriört är den inspirerad av gotländsk medeltid med tegelorneringar och gotiserande spira med fialer.