Stäng fönster Upplands-Bro kn, LÅSSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Låssa kyrka ligger lantligt, omgiven av öppna landskap och med utsikt mot Mälaren. Bygden präglas av de stora och välbehållna gårdarna Säbyholm, Stora Ekeby och Toresta.

Området är rikt på fornlämningar, och här finns bl.a. det unika fornlämningskomplexet, kallat Rösarring. Platsen har sannolikt varit en betydelsefull kultplats under bronsålder och järnåldern.

År 1909 såldes Säbyholm till Sunnerdahlska stiftelsen. Stiftelsen hade grundats för att ge ”friska och välartade stadsbarn tillfälle….till några års vistelse på landet”, samtidigt som de fick praktisk och teoretisk utbildning. Sunnerdahls hemskola uppfördes åren 1910-1915, efter ritningar av Ivar Tengbom och Sigge Cronstedt. Skolan består av ett 20-tal byggnader, med ett skolhus och ett flertal elevhem. Byggnaderna som ligger i kyrkans närmiljö, används idag av lantbruksgymnasiet.

Utanför kyrkogården finns parkeringsplatser samt en under senare tid uppförd förrådsbyggnad med WC.

Området kring Låssa kyrka utgör idag riksintresse för kulturmiljövården.