Stäng fönster Växjö kn, HEMMESJÖ GAMLA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Hemmesjö gamla medeltida kyrka ligger i Hemmesjö by och är belägen i en backsluttning. Klocktornet står högst upp på krönet. Kyrkogården sluttar stark västerut. Hemmesjö socken omtalas första gången 1481 i skriftliga källor, ”j Hemesøg”. I trakterna kring Hemmesjö finns mycket fornlämningar och kyrkan ligger i ett riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkan som dateras till senare delen av 1100-talet, är uppförd av ohuggna gråstensblock, lagda i oregelbundna skikt, med huggna hörnkedjor och putsad. Det är en typisk romansk kyrka med rektangulärt långhus, smalare kor och absid. Troligen är kyrkan jämngammal med domkyrkan i Växjö. Under senmedeltiden erhöll kyrkan kryssvalv i långhus och kor. Sakristian i norr är också senare tillbyggd. Enligt tradition hade kyrkan i äldre tid blytak, men under slutet av 1700-talet ersattes detta av ett spåntak.

1854 invigdes den nya kyrkan i Hemmesjö. I och med överges den gamla kyrkan och en period med förfall. Till sist störtade taket in. Först in på 1900-talet börjar man åberopa att kyrkan ska återställas till ursprungligt skick. Under 1921-22 restaureras kyrkan. 1949 återfick kyrkan en del av sina medeltida klenoder. En klockstapel finns i sydöstra delen av kyrkogården.