Stäng fönster Växjö kn, ÖJA ÖDEKYRKOGÅRDSMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
På Öja gamla kyrkogård låg fram till mitten av 1800-talet bygdens medeltida sockenkyrka. 1854 ersattes den av en nyklassicistisk stenkyrka på det s.k. Bergagärdet någon kilometer väster om den gamla kyrkan. Öja socken nämns första gången i skriftliga källor 1402 och skrivs då ”Öyae”. Den medeltida kyrkan i Öja var uppförd som en korkyrka, av samma slag som den gamla kyrkan i Vederslöv, med metertjockt murverk av kluven gråsten och ett spåntäckt tak. Invändigt mätte långhuset 11 x 7 meter med ett rakslutet kor på 6 x 5 meter i öster. Koret var skilt från kyrkorummet genom två mot varandra stående valvbågar. Båda kyrkans ingångar var belägna på sydsidan varav den ena försedd med ett vapenhus i trä. Troligen var kyrkan uppförd under 1200-talet.

Enligt uppgift i en inventariebeskrivning hade kyrkan två läktare, en i norr och en i väster vilka båda var dekorerade med bilder, den västra med motiv av Frälsaren och de tolv apostlarna utförda omkring 1700-talets mitt av stadsmålaren Johan Christian Zschotzscher Vid samma tillfälle målade Zschotzscher en prydnad på väggen i anslutning till altartavlan liksom draperingarna kring kyrkans fönster. Av medeltidskyrkans inventarier återstår den gamla altaruppsatsen liksom predikstolen vilka idag finns uppsatta i den nya kyrkan.