Stäng fönster Växjö kn, KALVSVIKS GAMLA KYRKOGÅRDSMILJÖ , Kronoberg

Kyrka och kyrkomiljö
Kyrkan i Kalvsvik omtalas första gången i skriftliga källor år 1336. Den revs år 1855. Kyrkan besöktes av såväl professorn Carl Georg Brunius från Lund samt Nils Månsson Mandelgren vars sammantagna uppgifter ger en god bild av hur kyrkan sett ut med avseende på byggnadens utseende och konstruktion. Kyrkan skall ha varit uppförd som en salskyrka med rakslutet kor vars invändiga mått uppgått till 10,3 x 6,7 meter med en vägghöjd på 4,9 meter och med ett kvadratiskt kor på 4,75 meter. Väggarna var uppförda av liggande bilat furutimmer med syllar utförda i ek. Den ursprungliga ingången till kyrkan skall ha varit belägen i långhusets södra del men det skall även ha funnits en rundbågig ingång i anslutning till kyrkans kor. I anteckningar kan man läsa att kyrkan hade små fönster vid takfoten vilket tyder på att kyrkan möjligen kan dateras till 1200-talet. I anteckningar gjorda av Brunius 1849 uppges att man i sakristian funnit två bjälkar vilka ursprungligen tjänstgjort i kyrkans triumfbåge.

Mandelgren utförde vid sitt besök i kyrkan år 1848 en planskiss med måttangivelser. Han lät även rita upp kyrkan i sektion samt rita av kyrkans sydfasad. Inskrivet i dessa står att kyrkan blivit försedd med målningar åren 1333, 1665 och 1747 där de senare skall ha utförts av kyrkomålaren Johan Christian Zschotzscher. Predikstolen var av ek med rikligt bildhuggeri och härstammade från 1647.

Vid en kyrkoinventering år 1826 påpekades att kyrkan var allt för liten för den växande församlingen och när den nya stenkyrkan stod färdig 1853 dröjde det inte mer än två år innan medeltidskyrkan revs.