Stäng fönster Växjö kn, TOLGS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Tolgs kyrka ligger på ett dominerande höjdläge ett par kilometer öster om Tolgs by. I anslutning till kyrkan ligger sockenstugan. Socknen omnämns i de skriftliga källorna första gången 1282 och skrivs då ”Tholge” eller ”Tolge”. Kyrkan byggdes mellan åren 1878-1879 och invigdes på Mikaelsdagen den 2 oktober 1881 av biskop Johan Andersson. Den ersatte den tidigare medeltida kyrkan, belägen ca 2 km väster om den nuvarande, vilken blivit för liten för den växande befolkningen i Tolg. Vid nya kyrkans uppförande fanns ca 1500 invånare i Tolg.

Kyrkogården anlades i samband med att den nya kyrkan uppfördes år 1879. Någon kilometer väster om den nya kyrkplatsen finns en medeltida kyrkplats där gravsättning fortfarande sker. Kyrkogården omger kyrkan i alla väderstreck men gravsättning har främst skett på den östra delen. Här delas kyrkogården av de grusade gångarna in i tre kvarter. Hela kyrkogårdens yta frånsett ett fåtal bevarade grusgravar är gräsbevuxen. Kyrkogården ligger upphöjd i terrängen på en platå och omgärdas av en kallmurad stenmur. Före stormen i januari 2005 så omslöts kyrkan av skog men idag ligger den betydligt mer öppet i landskapet.

Från parkeringen i söder når man kyrkogården genom ett par sirliga smidesgrindar flankerade av bastanta huggna stenstolpar. Gången som leder fram till kyrkplatsen framför tornentrén, liksom den gång vilken leder vidare till den västra sidoentrén, är belagda med betongsten.

Kyrkan är uppförd i sten med spritputsade väggar, slätputsade dörr- och fönsteromfattningar samt en sockel av huggen granit. Byggnaden är orienterad i nord-sydlig riktning med ett lanterninförsett torn i söder och sakristia i norr. Den mäter 45 meter på längden, 18,5 meter på bredden och är 20 meter hög. Vattenavrinningen sker via hängrännor och stuprör av koppar vilka i marknivå ansluter till en nedlagd markdränering.