Stäng fönster Växjö kn, TÄVELSÅS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Tävelsås kyrkogård ligger vackert placerad i en sluttning ned mot Tävelsåssjön i väster. Landsvägen passerar förbi öster om kyrkogården. Landskapet är av jordbrukskaraktär, med gårds- och villabebyggelse, åkrar, ängar och träddungar med lövträd. Skolan ligger söder om kyrkogården och norr om finns åkermark som snart ska bebyggas med småhusbebyggelse. Prästgården som legat öster om kyrkogården är numera privatbostad.

Tävelsås medeltida kyrka är uppförd i liggande timmer. Tävelsås socken omnämns första gången 1336 i skriftliga källor ”in Tæflisaas”. Socknen slogs samman med Tofta socken 1785. Kyrkan i Tofta revs 1784. Av virket från den rivna kyrkan användes vid utbyggnad av kyrkan. En renovering och utbyggnad av kyrkan inleddes 1797, då klockstapeln flyttades och förankrades vid västgaveln och fick tjänstgöra som torn. 1880-82 utvidgades kyrkan med korsarmar, som också inrymmer koret och en utbyggd sakristia i öster. 1984 byggdes en del av bottenvåningen i tornet om till personalrum, uppehållsrum och pentry.

Kyrkan och kyrkogården ligger strax öster om Tävelsåssjön. Tidigare före sjösänkningarna på 1800-talet gick strandlinjen direkt väster om kyrkogårdsmuren. Detta syns på en skifteskarta från 1790.