Stäng fönster Växjö kn, TOFTA GAMLA KYRKOGÅRDSMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Från tidig medeltid fram till slutet av 1700-talet låg en kyrka i Tofta socken. Tofta socken omnämns första gången i skriftliga källor 1341. Tofta var en av stiftets minsta församlingar och bestod bara av ett tiotal gårdar, av vilka Osaby, Allatorp och Skeda är mest kända.

Enligt den äldsta beskrivningen av kyrkan från 1758 sägs den vara uppförd i trä, 13 meter lång, 7 meter bred och 4,3 meter hög, utvändigt rödfärgad och med ett tjärstruket tak. I anslutning till kyrkans kor skall det ha legat en sakristia och i anslutning till sydsidans entré ett vapenhus.

Av de bevarade grundstenarna framgår att byggnaden utgjorts av en rektangulär salkyrka. I långhuset östra del finns en tvärgående grund vilken skulle kunna tyda på att en triumfbågsvägg funnits eller att en förstoring skett av korpartiet. Uppgifter om hur Tofta kyrka såg ut invändigt saknas.

År 1785 slogs socknen samman med Tävelsås. Då revs den gamla kyrkan i Tofta varvid timret användes vid tillbyggnaden av Tävelsås kyrka. Ett medeltida triumfkrucifix från 1200-talet, vilket idag finns uppsatt i Tävelsås kyrka, sägs härröra från den medeltida kyrkan i Tofta.

Stengrunden från medeltidskyrkan har bevarats in i vår tid men är nu kraftigt övervuxen av grästorv. På den tidigare platsen för kyrkans kor har man låtit resa ett minneskors. Några kvarstående resta naturstenarna, vilket var en vanlig form av gravminnen bland allmogen, minner om att detta är en helgad plats. Under kyrkans kor fanns tidigare ett gravkor som disponerades av ägarna till Osaby säteri. Gravkoret är idag synligt som en fördjupning mitt i kyrkogrunden.