Stäng fönster Älmhult kn, HALLARYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Hallaryds kyrka är vackert belägen på en ås nära Helgeå och en mindre å, som strax sydost om kyrkan infaller i Helgeå. Kyrkan är byggd av sten och in- och utvändigt putsad och vitkalkad. Hallaryd omnämns i Arvid Trolles jordebok omkring år 1500. I en förteckning över socknarna i Sunnerbo härad från 1514 finns Hallaryd (Hallarid) upptaget.

Hallaryds nuvarande kyrka är den tredje i ordningen, som man med säkerhet känner till. Den byggdes under åren 1862-63 och ersatte då en träkyrka som låg några tiotal meter längre söderut. Denna byggdes i sin tur på 1570-talet som ersättning för en tidigare kyrka som brändes 1567 av danskarna. Enligt sägen ska en kyrka i någon form ha funnits i trakten sedan 1200-talet. Ungefär en kilometer ifrån dagens kyrka ligger en plats som kallats Kapellshålan. På platsen finns också en källa, som kallas Kapellskällan och har varit en offerkälla.

Kyrkogården är uppdelad i tre delar eftersom den är belägen på tre nivåer som sinsemellan är förbundna med en brant stentrappa. Överst runt kyrkan finns den övre kyrkogården som innehåller fyra kvarter. På mellannivån finns terrassen som är den minsta delen och endast innehåller ett kvarter. På den lägsta nivån, längst i söder finns den nedre kyrkogården som också är den största delen och som innehåller fyra kvarter. Den gamla kyrkan var belägen på nedre kyrkogården.

Norr om kyrkogården, öster om parkeringen ligger bårhuset. Sydöst om detta finns en maskin och redskapsbod. Söder om kyrkogården är sockenstugan belägen och nordväst om kyrkogården ligger ”syaladan”, som är ett före detta kyrkstall.