Stäng fönster Hudiksvall kn, IDENORS KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Tre kilometer sydost om staden Hudiksvall ligger Idenors socken och sockencentrum. Sockennamnets inledning – id – kommer av fisken med detta namn, vilken fiskades här i äldre tider. Som ortnamnets efterled antyder låg nämligen orten tidigare vid ett nor, dvs ett smalt sund. Detta sund utgjordes av en havsvik, vilken genom landhöjningen sedan länge försvunnit, men som i äldre tider utgjorde en viktig färdled. I socknen finns många äldre lämningar som tyder på att människor i lång tid bott och verkat här. Kyrkoanläggningen ligger på krönet av en åsrygg med öppen åkermark respektive obrukad mark på tre sidor. I takt med att Hudiksvall har vuxit som stad har dock villabebyggelsen kommit allt närmre det gamla sockencentrumet vid Idenors kyrka, men marken närmast har lämnats obebyggd. Kyrkan och kyrkogården samt gravkapellet är belägna på södra sidan om landsvägen genom byn medan klockstapeln och tiondemagasinet ligger norr om vägen. Öster om kyrkoanläggningen ligger den relativt nya församlingsgården, ett äldre härbre samt den nuvarande prästgården. På vägens motstående sida återfinns det långsträckta kyrkstallet uppfört i trä samt ytterligare en bit bort byns skola.