Stäng fönster Hudiksvall kn, HÄLSINGTUNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Strax norr om Hudiksvalls stad ligger på ett höjdläge i det öppna jordbrukslandskapet Hälsingtuna kyrkoanläggning. Se bild 1. Kyrkan är tydligt synlig för de många trafikanter som färdas på E4:an hundratalet meter öster om kyrkan. Socknens historia går till förhistorisk tid då en havsvik här sträckte sig långt in mot land, där åkrarna nu breder ut sig. Intill kyrkoanläggningen finns två runstenar, varav den som står inne på kyrkogården räknas till de största runstenarna i Sverige. Kyrkoanläggningen består av kyrka, kyrkogård med gravkapell samt klockstapel. Väster om klockstapeln står den rödmålade sockenstugan med sitt karaktäristiska valmade tak samt några äldre rödmålade ekonomibyggnader. Söder om kyrkogården är det nuvarande församlingshemmet samt pastorsexpeditionen inrymd i en byggnad från 1960, som består av två sammanlänkade byggnadskroppar med putsade fasader i ljusa färger. Cirka hundra meter sydväst om församlingshemmet ligger prästgården, som består av flera äldre byggnader.