Stäng fönster Hudiksvall kn, KRÅKÖ KAPELL KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Cirka tre mil sydost om Hudiksvall ligger Kråkön, en av fyra större öar som ligger bredvid varandra i öst-västlig riktning och utgör den yttersta delen av skärgården. Marken på Kråkön är stenrik och vegetationen utgörs främst av tallskog. Mitt på öns norra del finns en naturlig havsvik och kring denna ligger all bebyggelse på ön koncentrerad. Fiskeläget har använts åtminstone sedan 1600-talet och många sjöfarare har under århundradena ankrat upp bakom dessa öar när blåsten har ökat. På Kråkön har det aldrig funnits någon begravningsplats, men på grannön Drakön finns en kyrkogård som emellertid inte har varit i bruk sedan 1800-talets mitt. Kapellmiljön på Kråkön består av ett kapell och en prästkammare som ligger på en höjd hundratalet meter från den övriga fiskarbebyggelsen. På Kråkön finns även en äldre mangelbod som brukats gemensamt av öns fiskare.