Stäng fönster Älmhult kn, ÄLMHULTS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Älmhults samhälle är länets första planmässigt uppbyggda stationssamhälle och var tidigare annex till Stenbrohults församling. Först 1933 blev Älmhult en egen församling och 1941 ett eget pastorat. Älmhults kyrka och kyrkogård är belägen i den västra delen av samhället. Strax väster om kyrkan ligger församlingshemmet som uppfördes på 1960-talet. Inom kyrkogårdens område finns även två byggnadskroppar som inrymmer förråd, personalutrymme och bårhus/kapell.

Kyrkans exteriör präglas av 1920-talets klassicistiska ideal medan interiören närmast ansluter till en nationalromantisk och medeltidsinspirerad stil. Älmhults kyrka uppfördes 1929-30 efter ritningar av arkitekt Knut Nordenskjöld, Stockholm. Kyrkan är ett välbevarat och arkitektoniskt intressant exempel på 1920-talets kyrkorum där traditionella värden och hög konstnärlig kvalitet eftersträvades. Kyrkan är murad i tegel med vitputsade inner- och ytterväggar. Det låga och bastanta klocktornet i norr kröns av en hög kopparklädd och skulpturalt utformad tornspira med förgyllda dekorationer. Långhustaket är liksom taken på sakristian i väster och koret i söder lagt med rött lertegel.