Stäng fönster Mora kn, SIKNÄS KAPELLS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kapellbyggnaden är naturskönt belägen på en udde vid Gävundsjöns västra strand, en sjö som ingår i Vanåns vattensystem. På sin färd mot Dalälvän flyter Vanån genom Venjans församling, förbi dess båda kyrkor.

Byggnaden omges närmast av gräsytor, i väster ligger kyrkogården som avgränsas på västra sidan av landsvägen mellan Mora och Vansbro. Öster om kapellet sluter tomten mot vattnet. I nordost förenar en bro över sjön kapellet och bygden kring Landbobyn med Gävundaby och Finngruvans bygd i öster; bron invigdes 1928. Norr om kapellet ligger byggnader tillhörande skola och servicehus.

Övriga byggnader
En komministertjänst för södra delen av Venjans socken inrättades 1918, den placerades dock i Gävunda på andra sidan sjön. Eftersom uppförandet av kapellet avstannat koncentrerades resurserna på uppförandet av en prästgård, vilken stod färdig 1924.