Stäng fönster Ljungby kn, LJUNGBY GAMLA KYRKOGÅRDSMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Ljungby gamla kyrkogård ligger inne i samhället med den nuvarande kyrkan ca 200 meter sydöst om kyrkogården. Kyrkogården har anor från tidig medeltid.

Ljungby socken omnämns i skriftliga källor 1301 och benämns då ”iuxta Liongby”. Ljungby nya kyrka uppfördes 1858-59, troligen utifrån ritningar utförda av Albert Törnqvist. Invigningen skedde den 8 september 1861 och förrättades av biskop Henrik Gustav Hultman. Kyrkan ligger högt belägen mitt i Ljungby stad och ersatte en medeltida stenkyrka belägen på den gamla kyrkogården strax väster om den nuvarande kyrkan. Den gamla kyrkan revs i samband med att den nya uppfördes. Kyrktomten kring nya kyrkan är utformad som en park med trädplanteringar och har aldrig nyttjats som kyrkogård. I början av 1900-talet byggdes en ny kyrkogård norr om samhället.