Stäng fönster Ljungby kn, AGUNNARYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Mellan 1872 och 1874 revs den gamla kyrkan i Agunnaryd när den nya kyrkan byggdes. Kyrkan, som är en långhuskyrka, har i exteriören fått nygotiska drag. Under uppförandet av den nya kyrkan togs material från den gamla. Runt kyrkan löper grusgångar med förgreningar åt öster, väster och söder. Den ursprungliga kyrkogården utgör en rektangel med kyrkan i dess mitt. En kallmurad stenmur med bakomliggande jordvall ramar in kyrkogården och med jämna mellanrum står lövträd invid muren. År 1981 invigdes ett nytt stort begravningsområde i söder. Här anlades även en meditationsplats med ett kraftigt kors. Denna nya del omges av låga murar och buskage med inslag av lövträd. I öster, bakom kyrkogårdsmuren, står en enkel redskapsbod i trä. Bårhuset med väggar av oregelbundna granitblock ligger vid kyrkogårdens nordöstra hörn.