Stäng fönster Nordanstig kn, ILSBO KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Knappt 1,5 mil nordväst om Hudiksvall ligger Ilsbo tätort som utgör centrum i socknen med samma namn. Trakten har varit bebodd sedan förhistorisk tid och ett antal lämningar från äldre tid har också påträffats i bygden. Ilsbos centrum utgörs av tätorten med villor och flerbostadshus av varierande ålder samt industrier, skola och serviceinrättningar vilka huvudsakligen ligger längs vägen mellan Hudiksvall och Bergsjö. Ilsbo kyrka är belägen mitt i tätorten på krönet av den höga sandås som löper rakt genom bygden. Kyrkomiljön består av kyrkan och den omgivande kyrkogården samt församlingshem och ekonomibyggnad för kyrkogårdspersonalen på den andra sidan vägen öster om kyrkan. Sydost om kyrkan ligger komministergården som byggdes i början av 1700-talet. Ilsbo fungerade under lång tid som en annexförsamling till andra socknar och har tillhört både Rogsta och Hälsingtuna församlingar.